Consequenties plasticsoep

Het probleem

Het woord ‘plasticsoep’ kan je bijna niet ontgaan zijn; dagelijks krijgen wij er mee te maken. Op het nieuws, sociale media en op werk wordt dit fenomeen besproken. Jaarlijks stroomt er zo’n 5 tot 13 miljoen ton aan plastic de grote oceanen in. Volgens het wereld natuurfonds belandt er per uur een hoeveelheid plastic in zee waarmee je 11 olympische zwembaden mee kan vullen.  Wat is het probleem en is het probleem nou echt zo schadelijk als dat wij denken dat het is? Dit ga ik jullie verder uitleggen in dit blog.

 

Oorzaak plasticsoep

Circa 40% van het plastic dat wij gebruiken is eenmalig plastic. Hiermee bedoel ik plastic zoals verpakkingen en flesjes. Grotendeels van dit afval wordt keurig in de prullenbak gegooid en gerecycled. Tenminste dat is het geval in Nederland en de rest van Europa. Ga jij kijken naar landen in Afrika en Azië dan is dat een heel ander geval. Hier in Europa komt men keurig het afval ophalen. Dit is in tegenstelling tot overige continenten. Hier is er simpelweg gewoon geen geld voor. Naast dat er geen geld voor is, is de infrastructuur ook niet optimaal waardoor er geen vuil opgehaald kan worden. Wat uiteindelijk resulteert in de plasticsoep. Naast eenmalig plastic zijn e ook nog andere oorzaken. Vaak hebben mensen niet door dat ze het milieu vervuilen met plastic. Het verkeer is ook een groot onderdeel van dit probleem. Door het slijten van je banden tijdens het rijden komt er microplastic vrij. Microplastic komt terecht in de lucht en belandt vervolgens in de zee.

 

Gevolg plasticsoep

De plasticsoep is gevaarlijk voor al het leven in de zee. Dieren eten het plastic op of raken erin verstrikt. De resulteert in verwondingen of zelfs de dood. Jaarlijks sterven er 100.000 zeezoogdieren, 1.000.000 zeevogels, ontelbaar aantal vissen maar ook schilpadden. Ook heeft de plasticsoep gevolgen voor de voedselketen. Omdat vissen het plasticafval opeten krijgen wij als mens er ook mee te maken. Zo kan er in een vis microplastic zitten. Dit plastic komt vervolgens dan ook in ons terecht.

 

De oplossing

Er worden tal van oplossing bedacht. Denk aan oplossingen als:

  • Meer gebruik maken van plastic vervangende materialen
  • Zorgen dan plastic recyclebaar is
  • Nieuwe methode voor recycling voor plastic dat niet mechanische gerecycled kan worden

Maar een van de belangrijkste oplossingen is het inzamelen van afval op afgelegen plekken en landen met een slechte infrastructuur. Dit wordt ook wel de collection gap genoemd. Op dit moment wordt volgens onderzoekers naar schatting 25% regelrecht de waterwegen in gedumpt. Om dit probleem op te lossen is er nog veel werk aan de winkel.

 

Caroline King, Jerlue

← Oudere melding Nieuwere melding →