CO2 neutrale bezorging? Het bestaat!

Maar hoe? 

Klimaatverandering en vervuiling van de aarde, je kunt er niet meer omheen. Overal waar je komt gaat het er over of zijn er dingen te zien die betrekking hebben op misschien wel het meest actuele onderwerp van de laatste 5 jaar. Ook in de Retail sector speelt deze factor een grote rol in hoe bedrijven zich ontwikkelen. Een van de punten waar de Retail sector een verschil kan maken op het gebied van uitstoot is bij de bezorging!

Hoe gaat dat nu?

Normaal gesproken wordt er bij het bezorgen van één pakketje 181 gram CO2 uitgestoten. Dit is net wat meer dan een kilometer rijden met een dieselauto, niet heel veel dus. Maar als je na gaat dat er in Nederland soms wel 1 miljoen pakketten per dag bezorgd worden door PostNL kun je je voorstellen dat dit op langere termijn enorme impact heeft op de aarde.

Wat kunnen we hieraan doen?

Gelukkig is PostNL al een paar jaar bezig met het reduceren van de CO2 uitstoot bij de pakketbezorging. Dit doen ze door bijvoorbeeld te investeren in elektrische voertuigen voor postbezorgers. Maar ook bezorgen met elektrische voertuigen neemt CO2 uitstoot met zich mee, denk bijvoorbeeld aan de bouw van het voertuig en het opwekken van de elektriciteit waar de voertuigen op rijden. Om dit te compenseren investeert PostNL in duurzame (energie)projecten in het buitenland. Zo claimt PostNL CO2 neutraal te bezorgen maar met zulke omwegen weet je maar nooit of het allemaal wel ten goede komt. Hoe moet het dan wel?

Onze aanpak:

Om dit alles te omzeilen is er een betrouwbaardere optie om CO2 neutraal te bezorgen. Namelijk per fiets, dit is tevens ook onze oplossing voor het CO2 probleem! Uiteraard wordt post zoals kranten en tijdschriften meestal al met de fiets bezorgd. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om pakketjes te laten bezorgen per (Bak)fiets. Tot op heden rijden deze fietsten alleen nog maar in de binnenstad en is het dus nog niet mogelijk om gebruik te maken van deze service buiten de grote steden. Gelukkig hebben wij van Jerlue daar ook over nagedacht. De bestelling die wij krijgen worden zo ingepakt dat ze door de brievenbus passen. Dit zorgt ervoor dat ze met de plaatselijke postbezorger mee kunnen op de fiets. Je kunt van ons dus altijd CO2 neutrale bezorgingen verwachten!

 

Bart Kalis, Jerlue

Nieuwere melding →