Biologisch afbreekbaar: wat houdt dat precies in?

Een biologisch afbreekbaar product (ook biodegradeerbaar of composteerbaar genoemd) is een product dat op natuurlijke wijze wordt afgebroken door schimmels en bacteriën en daarmee wordt omgezet in CO2, water en methaan. Het product wordt volledige opgenomen in het milieu zonder verdere schade toe te brengen aan de omgeving. Een aantal voorbeelden van biologisch afbreekbare producten zijn: kurken, katoen, haren en houtresten.

De multifunctionele Jerlue borstel wordt gemaakt van het biologisch afbreekbare materiaal “composteerbare graanvezel”. Het gebruik van deze composteerbare graanvezel zorgt ervoor dat er na aankoop van de Jerlue borstel geen plastic zal moeten worden gerecycled en sluit de kans uit op restafval als plastic dat terecht komt in oceanen of bossen (Koen Pack, 2019).

 

Het bestrijden van “white polution”

Landen als China, Ierland, Zuid-Afrika, Oeganda en de Verenigde Staten zijn actief bezig met het vervangen van de witte plastic boodschappentassen die mee worden gegeven in allerlei winkels. Deze plasticzakken zijn de grootste bijdrager aan de zogeheten “white polution”. Deze landen zijn actief bezig met het invoeren en produceren van zakken gemaakt van PLA; een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic.  

Een ander voordeel van het gebruik van PLA (polylactic acid) is dat dit materiaal biologisch afbreekbaar en technisch “koolstofneutraal” is. Het is koolstofneutraal, omdat het afkomstig is van hernieuwbare koolstof absorberende planten. Dit is meteen een globale manier om de hoeveelheid broeikasgassen terug te brengen en de snelle opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarnaast stoot PLA ook geen giftige dampen uit bij verbranding en kan het dus perfect worden gebruikt als brandafval met als doel verwarming (L. McInnes, 2008).

 

Jerlue over het product 

Als conclusie nog een aantal woorden van de oprichters van Jerlue: “Wij van Jerlue zijn zeker heel trots en dankbaar voor de geweldige uitvindingen die worden gedaan door wetenschappers en andere deskundigen en we hopen met dit materiaal werkelijk een indruk te maken op mensen om te overtuigen dat zelfs de meest dagelijkse en simpele producten niet milieuvervuilend hoeven te zijn en tegelijkertijd een luxe en mooie uitstraling kunnen hebben. We zijn nogmaals zeer trots op ons product en waar wij bij Jerlue voor staan”.

 

Alexander Nakopia, Jerlue

 

 

 

 

 

← Oudere melding Nieuwere melding →